dimarts, 21 d’abril del 2015

AL VOLTANT D'INCERTA GLÒRIA



Em resulta estrany opinar sobre una obra que encara no he llegit. No ho he fet perquè la novel·la té unes dimensions considerables i espero començar-la quan disposi d’uns dies de tranquil·litat a l’estiu. D’entrada, el tema d'”Incerta glòria” m’interessa força; la nostra guerra civil des de la perspectiva del bàndol republicà, promet molt i escrita per Joan Sales, que és garantia de qualitat literària, encara ho fa més atractiu, però crec que un text tan important, demana una lectura serena i poc apressada.
Pel que hem esbrinat aquests dies, enmig de l’obra es descriuen uns raonaments metafísics que obliguen a reflexionar sobre el sentit de la vida. Actualment, tot el que fa referència a la transcendència sembla anacrònic, però crec que és un tema que en algun moment  s’ha plantejat molta gent. Altres potser s’han limitat a donar per bo allò que se’ls ha inculcat de petits sense aturar-se a anar més lluny. Qüestionar què hi fem en aquest món és un misteri,  un tema que suggereix més preguntes que respostes. Tenir fe, creure, és una opció respectable, però que hauria de passar per un procés individual d’elaboració. Acceptar-ho còmodament, sense cap mena de plantejament, resulta massa fàcil i autoenganyós.
Tant si creiem com si no,  el fet de viure ens ha arribat sense haver-ho demanat i no hi ha més remei que assumir-ho, seguint les regles ètiques que ens marca la societat. Per mi, la manera de trobar un sentit a la vida. és mirar-la de manera positiva, estimant i sent generosos. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada