dilluns, 13 d’abril del 2015

CANÇONS DE REM I DE VELA

L'any que vam treballar amb la Dolors l'assignatura "Autors imprescindibles", vaig voler fer el vídeo sobre el poema "Vinyes verdes vora el mar", d'en Josep Maria de Sagarra, que en Llach va músicar amb aquella dolcesa que només ell sap donar. Tanmateix aquests dies que hem conegut l'obra "El Comte Arnau", també d'en Sagarra, ens ha conmogut la força poètica d'uns versos durs, expressats amb sentiment i plenament inspirats. D'aquell curs, vull extreure un fragment de l'entrada que li vaig dedicar:


"Josep Maria de Sagarra (Barcelona 1894-1961). Fill d’aristòcrates, va rebre una sòlida formació cultural, que, al llarg de la vida, li va permetre abordar tota classe de gèneres literaris, des de la poesia al teatre, passant per la novel·la, la traducció i el periodisme. Les seves obres són d’una extraordinària riquesa lèxica. En la poesia no buscava la simbologia; les paraules no amagaven significats transcendents ni conceptes ocults. El seu missatge era clar, i l’expressava amb recursos quotidians i entenedors. És ben cert que ell posseïa una facultat innata per elaborar versos; no obstant, les rimes fluïdes, plenes de musicalitat, no eren una troballa casual, sinó fruit d’una recerca estètica ben elaborada."

El mateix Llach va quedar sorprès en composar l'obra d'aquest autor, per la musicalitat dels seus versos. Arriba a reivindar a Sagarra com a poeta i com a músic. Diu que quan canta té la sensació d'anar dalt d'una barqueta. Potser per això va voler musicar també unes estrofes de "Cançons de rem i de vela", un poema d'una bellesa extraordinària, dedicat a l'amor i al nostre mar. Realment la música, la veu d'en Llach i el poema semblen lliscar suaument per la Mediterrània.




1 comentari:

  1. Benvolguda Francina,

    És un plaer llegir els teus blogs sempre tan adients amb el tema que treballem.

    Una abraçada,

    Dolors Salla

    ResponElimina